Vanaf 6 persoon(en)
50 gr. boter
1 kg. ossenstaart in stukken
40 gr. bloem
2 liter water
1 rode spaanse peper
½ dl. cognac
250 gr. soepgroenten
2 kruidnagels
1 laurierblaadje
2 stukjes foelie
1 theelepel tijm
1/8 liter slagroom
(eventueel een pond runderpoulet, bak dit dan mee met de staarten)
Doe de boter in een grote soeppan en bak de stukken ossenstaart rondom mooi bruin. Haal de stukken ossenstaart er uit, roer de bloem door het braadvet op middel hoogvuur. Roer het bloem in 2 a 3 min mooi bruin, schenk er dan een ½ liter water bij, roer de roux mooi glad. Herhaal dit tot je al het water op gebruikt hebt. Snijd de peper in dunne reepjes en verwijder de zaadjes (scherp). Doe de stukken ossenstaart, peper, de helft van de cognac, de soep groenten en de rest van de kruiden in de pan en laat rustig koken. Laat de soep met de deksel half op de pan ongeveer 3 uur zachtjes trekken. Schep de stukken ossenstaart uit de soep en haal de rest door een fijne zeef in giet dit in een schone pan. Haal zoveel mogelijk vlees van de staarten en roer het vlees door de soep. Breng de soep weer aan de kook en voeg naar smaak peper en zout toe. Schep uit in mooie soep borden en druppel aan tafel de rest van de cognac er bij, met een toefje slagroom.