Langs de N247 richting Volendam ligt voorbij Monnickendam het kleinste dorp van Nederland. Het 236 inwoners tellende Katwoude staat bekend om de dijkdoorbraak in 1916 en heeft een geschiedenis van honderden jaren terug. Na deze watersnoodramp mochten er geen huizen meer langs de dijken gebouwd worden en de familie Karhof moest hierdoor verder van de dijk af gaan wonen. Deze melkveehouders familie had op 4 oktober van dit rampjaar nog de eerste steen van hun nieuwe huis gelegd!
Deze boerderij aan de Achterdichting, net na de Kathammer Molen is tegenwoordig in handen van de familie Koning. Tom Koning is register accountant die over de hele wereld heeft gezeten en decaan was aan de universiteit, verschillende boeken schreef en software programma’s voor accountants ontwierp. Een jaar geleden is hij met zijn vrouw en vier kinderen in deze robuuste boerderij ingetrokken. Door de grootte van het pand kon hij ook zijn bedrijf Cygnus Atratus hier vestigen. Mede door onze gedeelde culinaire passie zijn wij vrienden geworden en kunnen wij uren praten over verschillende bereidingen van bijvoorbeeld ganzenlever. Na een hele drukke periode en maanden van werken aan het huis konden we eindelijk weer eens met elkaar koken. En natuurlijk daarover discussiëren.
Als ik in de ochtend aan kom rijden en voorzichtig de auto over het bruggetje probeer te manoeuvreren hoor ik de kiezelstenen knarsen onder mijn autobanden. De geur van verbrand eiken komt mij al tegemoet. Tom kon het natuurlijk niet meer afwachten en heeft alvast een vuur gemaakt. Als ik over de brug rij staan er een aantal treurwilgen heen en weer te wiegen door een zacht briesje. Aan mijn linkerhand staan houten schommels en wat struiken. Vervolgens kom ik bij de schuur die gevuld is met verschillende soorten hout voor de ovens en haarden die in en op de boerderij aanwezig zijn. Door de net aangelegde appelgaard kan ik de koeien zien die tot hun enkels in de ochtendmist op de lang uitgestrekte weilanden staan. En aan de andere kant een groot grasveld waar de wind tegenhouden wordt door 5 grote beuken. We hadden dus besloten een big te bereiden in Hillbilly style. Nadat ik het big gepekeld had in een mengsel van appelsap, zout, witte wijn en azijn ging hij in een stenen ommuurde zelfgemaakte bbq/rookkast. Na 5 uur roken en heel wat biertjes verder, waren wij het er over eens dat het big de juiste gaarheid had. Ondertussen hadden onze vrouwen een tafel ingedekt met wit linnen en konden wij met z’n allen rond het big plaats nemen om vervolgens met onze vork het big leeg te pikken, ook wel big-pigging genoemd. Tijdens het roken hoorde en zag ik natuurlijk wel dat onze kinderen het ook naar hun zin hadden. Slippend met hun kleine fietsbandjes en gierend van het lachen hadden zij vandaag de iPad ingeruild voor een onvergetelijk dagje op de boerderij.
Ondertussen was de zon al aan het zakken, kleurde de hemel rood en werd er een Chambertin uit de Bourgogne op tafel gezet. Na het voor mijn gevoel veel te lang chambreren kregen wij deze robijn rode wijn in een groot glas geschonken.
Het voelde alsof ik in de hemel was beland en fietste met een lichte verwaande roes even later naar huis.
Vanaf 4 persoon(en)
2 eetl. Olijfolie
200 gr. Gerookte spekreepjes
1 teen Knoflook (fijn gesneden)
1 blik Bruine bonen (720 gr) goed uit laten lekken
1 ½ ltr. Runderbouillon
½ x Prei (fijn gesn.)
1 grote Zoete aardappel (in blokjes)
200 gr. Rundergehakt
1 hele Rookworst
1 eetl. Maggie
1 theel. Ketjap
1 theel. Sambal
1 eetl. Yoghurt
½ bosje Platte peterselie
Neem een grote pan en verhit de olijfolie. Doe hier de spekjes in en bak ongeveer 4 minuten. Doe hier nog 1 minuut de fijn gesneden knoflook bij, daarna mag het blik bruine bonen erbij en zet onder met de runderbouillon. Voeg hier de fijn gesneden prei, aardappel blokjes, rundergehakt en rookworst bij en laat 15 minuten rustig door koken. Breng op smaak met de Maggie, ketjap, sambal en voeg er nog wat yoghurt aan toe om hem lekker smeuïg te maken. Garneer met de platte peterselie.
Serveer met een lekker stuk vers afgebakken stuk stokbrood.