Tosti’s zijn lekker en je kunt er echt alle kanten mee op, daarom is het hoog tijd deze
lekkernij eens nader te bekijken. Tosti’s zijn afkomstig uit Frankrijk en België en
worden daar croque-monsieur genoemd. Maar er zijn ook diverse varianten:
* een croque-madame, met een spiegelei erbovenop gelegd;
* een croque-Hawaii, met een schijfje ananas bovenop;
* een croque-saumon, met roomkaas, zalm (snippers) en rode ui;
* een croque-boem-boem of croque Bolognese, met wat Bolognesesaus bovenop;
* een croque-videe, met wat videe (ragout) bovenop;
* een croque-jeanette, twee croque monsieurs op elkaar;
* een croque-papa, met een stukje (gerookt) spek erbovenop;
* een croque-nutella, schijfjes banaan en hazelnootpasta.
* een croque-chèvre, met geitenkaas.
Bron: Wikipedia
Dit zijn wel de meest bekende tosti’s maar het is natuurlijk veel leuker om er zelf een
paar te bedenken. Bijvoorbeeld een heerlijke grosti (tosti met grillworst en
beenhamsaus) of een boeren tosti met brie en pastrami of Zeeuws spek, afgemaakt
met wat zuurkool en mosterd.
Je kan het zo lekker maken als je zelf wilt! Hier wat recepten ter inspiratie waaronder het recept van tosti Amsterdam, mijn absolute nummer 1.
Vanaf 1 persoon(en)
Wit of bruinbrood, jonge kaas, ossenworst, mosterd, ui, augurk (heel dun gesneden).
Doe de twee plakjes jonge kaas en de dun gesneden ossenworst op het brood. Doe hier een paar kleine theelepels mosterd overheen en maak af met de dungesneden plakjes ui en augurk. Leg hier nog een plakje jonge kaas overheen en grill vijf minuten op 200 graden.
Vanaf 1 persoon(en)
Witbrood, jonge kaas, grillworst en beenhamsaus
Koop dun gesneden grillworst bij uw slager, beleg het brood eerst met plakjes kaas, hier over de grillworst en dan weer kaas en grill vijf minuten in het tosti apparaat
Vanaf 1 persoon(en)
Dunne plakken tosti brood (verkrijgbaar in de supermarkt), bieslookroomkaas, dunne plakjes gerookte zalm, bieslook, jonge kaas
smeer de dunne plakjes in met de bieslookroomkaas en leg hierover de dun gesneden plakjes koud gerookte zalm, nog wat bieslook en wat plakjes jonge kaas. Grill 5 minuten op 200 graden in de oven tussen twee rekjes
Vanaf 1 persoon(en)
Boerenbrood, brie, pastrami en of Zeeuwspek afgemaakt met wat zuurkool en mosterd
Neem een mooi grof stuk boerenbrood, liefst bruin met veel granen. Beleg deze met wat brie, Zeeuwse spek en/of pastrami, wat zuurkool en een theelepel mosterd