Telegraaf journalist Felix Wilbrink vond dat er meer aandacht besteed moest worden aan’ vergeten’ vleeswaren. In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers organiseerde hij een wedstrijd: “Het Perfecte Pekelvlees”. Pekelvlees is een van origine Joods vleeswaar. Amsterdam had een grote populatie van Joodse mensen, mede daardoor werd pekelvlees in en om Amsterdam wereld beroemd. Wie van de oudere garde kent niet het broodje halfom van de familie Dobben? Ons pekelvlees is gekozen tot de top 5 van Nederland. Enkele geheimen zijn dat het fosfaat- en glutenvrij is en heel langzaam gegaard wordt. Het feit dat hij niet getumbeld wordt (dat is een fabrieksprocedé waarbij de eiwitten worden losgeklopt) maakt het grootste verschil. Het gaat dan in een soort cementmolen waarin het vlees wordt verkracht; het voordeel voor de fabriek is dat het vlees extra vocht opneemt. Dit zijn de grote verschillen tussen ambachtelijk en fabriek. Ook gaan er op de ambachtelijke manier evenwijdige touwtjes omheen om de vorm te krijgen. Maandag 5 november weten we of de allerbeste zijn. Tijdens de Slavakto (slagers vakbeurs) wordt dit bekend gemaakt, maar we zijn natuurlijk nu al trots! Daarom deze week in de aanbieding: Pekelvlees 100 gram € 1.39. Die moet je geproefd hebben!