Blog

Saus voor vis of vlees

Ben jij ook zo’n iemand die echt kan genieten van een lekkere saus?

Tegenwoordig ligt er niet meer zo veel saus op je bord. Het is nu helemaal in om een lijntje van saus te trekken over het bord. Of dat ze met een lepel de saus over het bord “vegen” . Of nog erger dat ze je met een paar druppels afschepen. Soms zijn de sausjes zo lekker dat je gewoon veel meer wilt dan een druppel! Ik heb ook wel eens meegemaakt dat de saus zo lekker was dat ik gewoon het hele bord aflikte. In de keuken van het restaurant vonden ze dit toen zo leuk dat ik nog een portie kreeg! Het hoeft trouwens helemaal niet moeilijk te zijn om een goede saus te maken. Ik heb hier onder twee van mijn favoriete én makkelijk te maken recepten gezet. Niets met pakjes of zetmeel, gewoon ouderwets klassiek inkoken. 

Het recept

Saus voor bij de vis

Ingredienten

1 dl. Noilly Prat (droge witte vermout)
2 dl. Room
zout en peper uit de molen
8 gr. Klontjes koude roomboter

Bereidingswijze

Breng de Noilly Prat aan de kook. Kook eventueel de vis heel kort (45 seconden) in de Noilly Prat. Kook deze dan in tot meer dan de helft (lichtstroperig,1/3). Voeg de room toe en kook tot sausdikte. Spatel vlak voor het serveren de roomboter door de saus (monteren). Laat dit niet meer koken ivm schiften.

Saus voor bij het vlees (Cognac pepersaus)

Ingredienten

1 dl. Cognac
2 dl. Jus de veau (kalfs jus)
2 theel Gekneusde peper korrels
2 dl. Room
Zout

Bereidingswijze

Doe de cognac, jus de veau en peperkorrels in een pan. Zet op hoog vuur en laat inkoken tot een derde. Voeg de room toe en kook in tot saus dikte. Breng op smaak met zout.

PLAN JOUW FEEST In 4 stappen een offerte op maat Geheel vrijblijvend Begin met plannen