In het Noorden van Portugal, bij het dorpje Vila Nune, ongeveer drie kwartier rijden van het vliegveld van Porto, ligt een klein vakantieparadijs. Hier zijn Max en Elisa tussen de wijnranken neergestreken. Wat voorheen een geitenboerderij zou zijn geweest, hebben zij omgebouwd tot een waar vakantieoord. Deze twee (snoei) hardwerkende Volendammers met visie hebben hier met zorg appartementen en luxe lodges weten te realiseren.
Elke dag zorgt Elisa voor de gasten en Max laat ons culinair genieten van de producten die
het seizoen te bieden heeft. Hier wordt dus biologisch gekookt. Toen wij hier waren wilde het geluk dat hier ook een aantal Volendammer artiesten te gast waren en hebben we diverse geweldige avonden gehad. En om nog even in deze Portugese sferen te blijven, heb ik onderstaand het recept van Cataplana voor jullie.
Vanaf 4 persoon(en)
500 gr. Frutti di Mare (een mengsel van garnalen, mosselen, inktvis en kokkels)
175 gr. chorizo
225 gr. hamlapjes
2 x ui (groot)
6 tenen knoflook
2 x paprika (groen en rood)
2 x doosje cherry tomaatjes
1 x klein blikje tomatenpuree
750 ml. tomaten blokjes
100 ml. witte wijn
1 eetl. citroensap
2 eetl. tabasco
1 eetl. bieslook
3 x laurierblaadjes
3 eetl. koriander
Olijfolie
Zwarte peper
Zout
Schijfjes citroen
Doe een scheut olijfolie in een pan. Snij de chorizo en de hamlapjes in fijne blokjes en braad deze op hoog vuur aan. Draai dan het vuur lager en fruit de gesneden ui in de pan. Voeg de fijngehakte knoflook en stukjes paprika toe. Laat dit alles even meebakken. Voeg dan de cherry tomaatjes toe, de tomatenpuree, blik tomaten blokjes, de wijn, het citroensap en breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Laat alles op hoog vuur even 2 minuten koken. Voeg de Frutti di Mare toe en laat deze nog twee minuten meekoken. Garneer dit Portugese vispotje tot slot met de koriander en citroenschijfjes.