Of is het nou Hongaarse goulashsoep? Voor zover wij weten komt goulashsoep uit Hongarije en werd ook wel gulyás genoemd, wat herder van de runderen betekend. Als deze herders bij elkaar kwamen toonde zij graag hun (kook) kunsten aan elkaar en wie de lekkerste goulashsoep maakte kreeg de eer. Deze stoofpot, die in het begin alleen nog maar gemaakt werd boven een houten vuur met als ingrediënten rundvlees, ui, knoflook, gerookt spek en wat gedroogde kruiden, was toen al een verwennerij. Pas na de 18e eeuw werden er aardappels en paprika aan toegevoegd. In de eeuwen daarna kwamen er verschillende varianten en werd deze heerlijkheid in vele andere landen gemaakt maar de basis is altijd hetzelfde gebleven. Ik ben wat minder bekend in Hongarije maar afgelopen week heb ik de lekkerste goulashsoep van Oostenrijk geproefd in een oude “Stube” in Innsbruck. Als je ooit in de buurt komt en je bent een liefhebber raad ik je zeker aan om hier even een tussenstop te maken.
Vanaf 4 persoon(en)
350 gram magere limousinelappen (rundvlees)
250 gram runderschenkel
2 eetl. bloem
1 x klein blikje tomatenpuree
3 eetl. olie
2 eetl. roomboter (om het rundvlees en groenten aan te zetten)
500 gram aardappelen (kleine blokjes)
2 x rode paprika (fijn gesneden)
2 x uien (gesnipperd)
½ prei (fijn gesneden)
2 teentjes knoflook
1 blik tomaat blokjes (400gr)
1 eetl. sambal
1 eetl. paprikapoeder
1/2 eetl. Kummel poeder
3 blaadjes laurier
2,5 ltr. runderbouillon (of 4 x tablet en water)
Bladselderij voor garnering
zout/peper (naar smaak)
Snijd het rundvlees en de schenkel aan blokjes gebruik de mergpijp (van de runderschenkel) om later toe te voegen. Schil de aardappelen en snijd ze ook in blokjes. Snipper de ui, de prei en de teentjes knoflook. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in kleine stukjes. Neem een grote soeppan en verwarm deze heel goed voordat je de olie erin doet. Bak het aan stukjes gesneden vlees in 5 min mooi bruin. Voeg vervolgens de roomboter erbij en schep de tomatenpuree erbij onder voortdurend roeren. Voeg even later de paprika, uien, prei, knoflook, sambal, paprika poeder en kruiden toe en roer nog 2 minuten. Voeg dan het blik tomaten blokjes, de mergpijp en de runderbouillon toe. Breng het geheel aan de kook, laat 2 uur zachtjes koken en roer steeds door de pan. Doe dan de blokjes aardappel erbij en laat nog 20 minuten koken. Breng op smaak met peper en zout en garneer af met de bladselderij.