Eigenlijk heb ik nog nooit een column geschreven over kip met patat. Terwijl dit een van mijn favoriete gerechten is! Al vaker is de kip in opspraak. De vraag wordt dan gesteld of ze wel een vrij leven leiden en niet in een te klein hokje zitten.
Een term die je ook al vaker hoort is: de plofkip. Deze term is bedacht door Wouter Klootwijk van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde en de Wilde Keuken. Een plofkip is een kip die eigenlijk door doorfokken zo snel groeit dat hij na 5 weken al slachtrijp is. Dit is allemaal niet zo fraai en er wordt dan ook hard gewerkt aan een beter leven.
We zien ook steeds vaker de term biologisch voorbij komen. Maar zijn we dan beter bezig? We krijgen er een beter gevoel bij en het heeft iets romantisch, nostalgisch en dus meerwaarde?
Na 30 jaar onderzoek weet nog eigenlijk niemand of het nou ook echt gezonder is. Een onderzoek in Stanford University wees uit dat het aantal vitamines gelijk zou zijn.
En zou biologisch dan ook lekkerder zijn? En beter voor het milieu? En hoe zit het dan met de wereld voedselvoorziening?
Laat ik voorop stellen dat ik het dierlijk welzijn belangrijk vind, maar dit zijn natuurlijk allemaal vragen waar ik mezelf onder het genot van een lekkere gebraden kippetje niet echt mee bezig houdt. Voor alle liefhebbers van een lekkere gebraden kip twee recepten: een eigen mayonaise én een eigen satésaus. Iets waar we bijna geen tijd meer voor nemen, maar het dubbel en dwars waard is om een keer te proberen!
1 x Ei
1 x Eidooier
1 theel. Mosterd
Verse citroensap
Zeezout
250 ml. Zonnebloemolie
Doe de ei, eidooier, mosterd, citroensap en zeezout bij elkaar en mix ongeveer 30 seconden met een keukenmachine of staafmixer. Voeg daarna druppelsgewijs de zonnebloemolie al roerend toe.