Blog

Diamanthaas

Diamanthaas is een vergeten stuk vlees. Tegenwoordig wordt het steeds vaker gebruikt in restaurants en bij TV koks. Bij het feest van KIVO vanwege het 50-jarig bestaan stond het ook op het menu. Ik heb het vorige week gedeeld met enkele medewerk(st)ers. De meningen waren lovend, van “dit is kersteten”tot “er zit toch wel een bite in”, maar de smaak vonden ze unaniem perfect. Diamanthaas is een soort kogelbiefstuk van het voorkwartier van een rund. Het is overigens vrij zeldzaam, want er zit maar weinig van dit soort vlees aan een koe. Het is het malste stuk van de voorvoet en het enige vlees wat Joodse mensen als biefstuk mochten eten, daarom wordt het ook wel “Jodenhaas” genoemd. Deze naam is overigens niet meer bruikbaar, want deze valt in de categorie “negerzoenen”. Diamanthaas wordt aan een stuk en ongeprikt verkocht. Ze zijn ca. 300 gram per stuk en ze hebben smaak. U kunt het bakken als een biefstuk of rosbief maar het is veel malser en je hebt er een perfecte jus van. Volendammers houden van biefstuk en aangezien de kritieken van het KIVO feest zeer lovend waren, proberen we dit een keer uit in het absolute biefstukdorp van Nederland. 

Schuins afsnijden met een mooi vleesmes, dan is het op zijn lekkerst. Geniet ervan! 

PLAN JOUW FEEST In 4 stappen een offerte op maat Geheel vrijblijvend Begin met plannen